Tuesday, 30 June 2009

FOTO FOTO





Specialnya Bau

Specialnya Bau Ketiak Lelaki

Benarkah bau ketiak lelaki mampu menjadi penawar kepada gejala tekanan yang dialami
oleh wanita? Kenyataan ini dikeluarkan oleh Bahagian Biologi
Manusia di University Pensyvania beberapa tahun lalu. Kajian dilakukan
di sana membuktikan bahawa peluh lelaki membantu kaum wanita menurunkan tekanan
melancarkan perjalanan haid.
Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America. Sebelum ini,bau ketiak
lelaki yang sengaja " diproses" daripada lelaki yang tidak memakai deodoran
digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa
hidung wanita boleh "digoda" dengan bau lawan sejenisnya.
Dalam uji kaji yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian di sapukan ke atas
bibir puluhan wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh
lelaki dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian
tersebut.
Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita yang di sapu wangian yang diperbuat
daripada peluh ketiak lelaki tersebut diukur.
Hasilnya sungguh unik. Selain boleh mencerahkan mood, wangian ketiak lelaki ternyata
dapat membuatkan wanita menjadi kurang tegang.... dipetik dari majalah PA&MA...Feb
2004...kalau tak caya... So kengkawan kalau tengah stress tu .....bolehlah cium
ketiak suami atau boyfriend.

Bagi kaum adam pulak,simpan bau ketiak tu utk orang tersayang.










Moral of the Story

So kalau isteri dok tention tu...lepas balik riadah..calit sikit bau ketiak suami
anda..yang masam tu insyaallah mood anda akan ok

ha..ha...ha.... selamat mencuba...

Kepada para isteri jangan dok tension sangat...nanti kena cium bau ketiak

START YOUR ENGINE NOW

Upacara memanaskan enjin adalah antara amalan yang sinonim dengan hampir
semua pengguna kenderaan di seluruh negara. Tak kiralah sama ada pemandu
kereta, lori, van, bas sekolah, kereta kebal, motosikal berkuasa rendah dan
sebagainya termasuk helikopter. Biasanya amalan ini dilakukan pada waktu
pagi sebelum ke tempat kerja atau ke sebarang destinasi.

Ada yang memanaskan enjin selama satu minit. Ada yang memanaskan selama 5
minit. Ada yang keluar rumah, hidupkan enjin kereta, masuk rumah, sarapan,
pakai stokin, pakai kasut, kunci pintu dan baru terhegeh-hegeh masuk kereta
untuk memulakan perjalanan.

Patik syak makan masa dalam 15 minit juga. Brader-brader macam tu Patik
ingat mesti bangun awal punya. Semua ini dilakukan kononnya demi untuk
menjaga enjin. Demi untuk memastikan jangkahayat enjin panjang dan sentiasa
berprestasi tip top.

Masalahnya sekarang, di manakah pelajaran tentang memanaskan enjin ini
diajar? Kalau tak silap Patik, masa sekolah dulu pun tak ada pun cikgu-cikgu
yang pandai-pandai ajar pasal benda ni. Masa pergi ambil kursus memandu di
JPJ pun tak ada belajar benda-benda macam ni. Di univesiti pun tak ada
belajar. Sekolah-sekolah agama rakyat pun tak ada menyediakan tajuk ini di
dalam silibus pembelajaran mereka. Jadi di mana?

Berdasarkan pemerhatian Patik dengan sedikit kajian, upacara pemanasan enjin
telah dilakukan sejak zaman-berzaman. Mula-mula mungkin datuk Patik start
panaskan enjin kereta dia sebelum pergi sekolah kerja guru besar. Kemudian
bapa Patik pula bila dah pakai kereta, teringat pula amalan datuk Patik masa
nak pergi sekolah dulu. Jadi bapa Patik pun setiap pagi sebelum nak pergi
kerja panaskanlah juga enjin Volvo kegemarannya.. Kemudian bila Patik dah
besar, dah pakai kereta sports dua pintu, Patik pula ikut panaskan enjin
kereta. Tapi sebenarnya Patik tak buat. Sebab Patik ada ilmu pengetahuan
tentang enjin. Tambah lagi biasanya Patik bangun lambat. Soalnya sekarang
adakah pemanasan enjin ini perlu dilakukan? Apa kebaikannya dan apa
keburukannya? Lagi satu kalau anda bijak laksana, siapa orang yang mula-mula
panaskan enjin kenderaan di Malaysia ni?

Di negara-negara yang mementingkan penjagaan alam sekitar untuk kehidupan
dunia yang lebih baik di masa mendatang, pemanasan enjin adalah tidak
digalakkan dan sesetengahnya ditegah. Negara Kanada telah memulakan kempen
nasional mereka untuk mengurangkan pemanasan enjin yang tidak diperlukan.
Kempen yang sama turut dilakukan di Jepun, United Kingdom dan di Amerika
Syarikat. Ada di antaranya sudah menetapkan satu undang-undang bahawa enjin
kenderaan tidak boleh dibiarkan hidup dalam keadaan pepura (idling) melebihi
5 minit atau 3 minit bagi kenderaan ringan. Kenapa perkara ini ditegah?

The Canadian Office of Energy Efficiency telah bersetuju bahawa cara yang
terbaik untuk memanaskan enjin adalah dengan memandunya. Walaupun suhu
persekitaran berada di takat -20 darjah selsius, mereka menyarankan enjin
kenderaan hanya perlu dipanaskan pada sekitar 15-30 saat sebelum meluncur ke
jalanraya. Bayangkanlah berapa agaknya suhu di Malaysia? Patik rasa memang
dah tak payah nak panaskan enjin lagi dah. Start kereta terus jalan saja.

Salah seorang jurutera penghantaran kuasa di Ford, Amerika Syarikat iaitu
Les Ryder berkata, "Engines run best at their design temperature".
Berdasarkan kenyataan Encik Les Ryder itu, operasi enjin yang cekap, bersih
dan efisien hanya berlaku pada suhu enjin di tahap 85-90 darjah selsius.
Oleh itu membiarkan enjin lu orang di dalam keadaan pepura (idling) adalah
bukan cara yang terbaik atau terpantas untuk memanaskan enjin. Lebih baik
jika memandunya atau dengan kata lain stail Amerika, lagi 'gentle' kalau
pandu terus.

Tabiat memanaskan enjin atau membiarkan enjin berada di dalam keadaan pepura
(idling) dikatakan adalah satu perkara yang tidak baik dan berfaedah.
Pertamanya ia menyebabkan pembakaran bahanapi tidak dapat dilakukan dengan
sempurna. Pembakaran tidak lengkap membawa kesan buruk kepada dinding
silinder. Sisa bahan api yang tidak terbakar akan turun ke dinding silinder
lalu membersihkan minyak pelincir yang berada di dinding silinder. Maka apa
yang terjadi adalah dinding silinder akan mengalami kehausan akibat tiada
pelinciran di bahagian sepatutnya. Bahan api yang tidak terbakar juga boleh
jadi akan turun perlahan-lahan ke bahagian takung minyak pelincir. Apabila
ia bergaul, sifat minyak pelicir akan berubah dan hilang kecekapannya.

Di samping itu, tabiat ini juga boleh mendatangkan masalah kepada palam
pencucuh. Ia akan menganggu suhu kerja palam pencucuh. Palam pencucuh yang
tidak berada di suhu sepatutnya akan menjadi kotor. Oleh yang demikian ia
akan mendatangkan kesan kepada peningkatan bahan api sebanyak 5%.

Pada waktu pagi, sesetengah kenderaan biasanya akan mengeluarkan wap dari
ekzos. Wap itu bukanlah wap minyak daripada enjin yang mengalami kehausan.
Ia adalah wap air normal yang terhasil daripada enjin yang sejuk. Jadi
apabila terlalu lama enjin dibiarkan dalam keadaan pepura (idling),
bertambah lama untuk enjin mengambil masa untuk panas. Ini menyebabkan wap
air akan sentiasa berada di dalam sistem ekzos yang mana akan menjadikan
paip ekzos cepat berkarat.

Kenderaan pada masa kini biasanya akan terdapat sebuah komponen yang
dinamakan Catalytic Converter pada sistem ekzosnya. Kereta-kereta Malaysia
pun Patik tengok dah mula pakai. Komponen ini disediakan bertujuan untuk
mengurangkan tahap toksik yang terdapat pada sisa atau hasil pembakaran
sebuah enjin pembakaran dalaman. Antara kerja yang dilakukan komponen ini
termasuklah men-convert karbon monoksida kepada karbon dioksida,
mengurangkan nitrogen oksida kepada nitrogen dan air, mengoksidakan
hidrokarbon yang tidak terbakar kepada karbon dioksida dan air dan
sebagainya. Jadi faedah yang boleh diperolehi daripada komponen ini ialah
pencemaran udara dapat diminimakan.

Walaubagaimana pun, masalah yang timbul jika enjin berada di dalam keadaan
pepura (idling), komponen ini tidak berfungsi. Maka enjin dengan sesuka hati
dapat mencemarkan udara. Komponen ini akan berfungsi hanya pada tahap suhu
400 - 800 darjah selsius yang dimana adalah pada satu kadar suhu yang sangat
panas berbanding enjin. Semasa suhu itu ia akan bertindak menukar bahan
tercemar dari sisa pembakaran enjin kepada bahan yang kurang berbahaya
kepada alam sekitar. Bagi memastikan komponen ini cepat dan dapat berada di
suhu yang mana ia boleh beroperasi, lu orang perlulah memandu. Bukan
meninggalkan kereta hidup terbiar. Semakin lama enjin dibiarkan dalam
keadaan pepura (idling) maka semakin lama juga Catalytic Converter ini tidur
dan tak bekerja. Lu orang syak apa agaknya yang terjadi kepada alam sekitar?

Sekarang kita sudah mengetahui serba sedikit tentang keburukan memanaskan
enjin. Ada tiga kesan yang penting di situ iaitu membazir bahan api,
mencemarkan alam sekitar dan memunah wang ringgit. Mari kita lihat apa pula
kebaikkan memanaskan enjin. Khabar-khabar angin mengatakan memanaskan enjin
juga ada faedahnya. Salah satu perkara yang disebut adalah semasa enjin
ditinggalkan di dalam satu tempoh yang agak lama, iaitu mungkin sehingga
satu malam, bahan pelinciran akan turun meninggalkan komponen yang bergerak
di dalam enjin ke bahagian bawah enjin. Jadi apabila kita mula menghidupkan
enjin, kita perlu mengambil sedikit masa untuk memanaskannya supaya dapat
memberi peluang bahan pelinciran itu naik dan beredar di setiap inci dan
penjuru komponen dalaman enjin.

Ya perkara ini benar. Tetapi apa yang lu orang perlu tahu bahawa setiap
enjin telah dilengkapkan dengan satu komponen yang dipanggil pam minyak
pelincir. Pam minyak pelincir ini dijana oleh pusingan crankshaft. Makin
laju crankshaft berpusing maka makin cepat pam bahan api berpusing
seterusnya mengagihkan minyak pelincir ke bahagian dalaman enjin. Untuk
memastikan crankshaft ini berpusing laju apa yang lu orang perlu buat?
Adakah dengan hanya membiarkan enjin dalam keadaan pepura (idling)?

Kesimpulannya di sini tabiat memanaskan enjin di waktu pagi yang kononnya
lagi lama lagi bagus adalah satu mitos yang tidak diketahui hujung
pangkalnya. Perkara ikut-ikutan seperti ini bukanlah satu perkara yang asing
bagi kita rakyat Malaysia. BMW sendiri pun cukup pantang kalau orang warm up
enjin keretanya. Sebab dia orang tahu kalau enjin cepat rosak nanti mesti lu
orang kompelin. Sebab itu kalau boleh BMW nak lepas hidup saja enjin kereta,
terus blah cepat-cepat.
Jangan tunggu-tunggu. Ini karang siap boleh masuk rumah pekena roti dua tiga
keping, layan teh dulu sambil sembang-sembang dengan bini tapi enjin kereta
terbiar hidup.

Satu perkara lagi yang boleh membantu mengurangkan pencemaran alam sekitar
dan pembaziran bahan api adalah dengan mematikan enjin jika kenderaan lu
orang tidak bergerak. Kalau tunggu makwe turun LRT, berhenti tepi jalan
bergayut dengan telefon, tunggu bini masuk pasar mini beli barang dapur, dan
tunggu anak balik sekolah depan pagar sekolah bawa bawalah matikan dulu
enjin. Perkara itu tidak memberi sebarang faedah langsung malah boleh
menyebabkan masalah pencemaran udara dan alam sekitar serta pembaziran wang
ringgit. Sedarkah anda di dalam tempoh setahun, sikap mengurangkan enjin
dibiarkan hidup dalam keadaan pepura (idling) ini mampu menjimatkan beratus
ribu juta ringgit dan mampu menghentikan perlepasan jutaan tan gas rumah
hijau ke atmosfera yang membawa pemanasan global.

Akhir kata setujukah anda bahawa memanaskan enjin di waktu pagi boleh
menjahanamkan enjin dan dunia?

INFO INFO

Kem Briged Amal Negeri Selangor

Copy of poster_BRIGEDAMALfinal _PIC


Borang penyertaan boleh dapatkan dari Ketua Kampung dan Ketua Zon yang berdekatan atau download disiniBrochures-BRIGED AMAL

Thursday, 25 June 2009

We will give you cash rewards

TWO WAY HOW U CAN GET CASH REWARDS
DOWN HERE


Claim Your 1 Million Guaranteed Real Visitors!


ATAU



FAKTA

On August 7 , 2009

At 12hr 34 minutes and 56 seconds on the 7th of August this year, the time and date will be

12:34:56 07/08/09

1 2 3 4 5 6 7 8 9

This will never happen in your life again??!!!!

Tuesday, 23 June 2009

BULAN REJAB

Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini....BULAN REJAB...InsyaAllah..pada 24hb june 2009 (rabu) kita akan memasuki bulan Rejab (kalendar Islam).Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let's overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu.

Diriwayatkan bahawa Rasullah saw telah bersabda."Ketahuilah bahwa bulan Rejab itu adalah bulan Allah swt, maka:"
  1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dr Allah swt.
  2. Dan barang siapa yg berpuasa pd tanggal 27 Rejab/israk mi'raj (isnin,20 julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa.
  3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan rejab akan mendapat kemuliaan di sisi Allah swt.
  4. Barang siapa yg berpuasa 3 hari iaitu pada tanggal 1,2, & 3 Rejab (24,25,26 Jun 2009) maka Allah swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkan dari bahaya dunia & seksa akhirat.
  5. Barang siapa yang berpuasa 5 hari dalam bulan ini,InsyaAllah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah(dengan ikhlas).
  6. Barang siapa yang berpuasa 7 hari dalam bulan ini , maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa yang berpuasa delapan(8) hari akan dibukakan 8 pintu syurga.
  7. Barang siapa yang berpuasa 15 hari dalam bulan ini(Rejab), maka Allah swt akan mengampuni dosa-dosanya yg telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yg menambah(hari-hari puasa) maka Allah swt akan menambahkan pahalanya.

Do You Know What is Marketing?

Do You Know What is Marketing?



You see a gorgeous girl at a party.
You go up to her and say, ‘I am very rich. Marry me!’
That’s Direct Marketing

You’re at a party with a bunch of friends and see a gorgeous girl.
One of your friends goes up to her and pointing at you says, ‘He’s very rich. Marry him.’
That’s Advertising.

You see a gorgeous girl at a party.
You go up to her and get her telephone number.
The next day you call and say, ‘Hi, I’m very rich. Marry me.’
That’s Telemarketing.

You’re at a party and see a gorgeous girl.
You get up and straighten your tie; you walk up to her and pour her a drink.
You open the door for her, pick up her bag after she drops it, offer her a ride, and then say,
‘By the way, I’m very rich ‘Will you marry me?’
That’s Public Relations.

You’re at a party and see a gorgeous girl.
She walks up to you and says, ‘You are very rich, I want to marry you.’
That’s Brand Recognition.

You see a gorgeous girl at a party.
You go up to her and say, ‘I’m rich. Marry me’
She gives you a nice hard slap on your face.
That’s Customer Feedback.

Monday, 22 June 2009

MENGAPA BEGINI..

video

MESTI TENGOK

HARI ABAH


be4 this HARI MAK(MOTHER's DAY) pastu nie lak FATHER's DAY
JUST CAN WISH HEPI HARI ABAH...
ABAH DAH PASS AWAY LAST YEAR..ermmm
ANYWAY ABAH MEMANG BEST..
ABAH pakchu SAMA MCM TOKDON nie (displin/garang/tegas/berdikari etc. )

NAK CELEBRATE ERM ABAH DAH XDA ATOK (TOKDON) PUN XDA..JUST WISH JER LAAAA.
ANYWAY TO ALL VISITOR MEH SAMA2 KITA UCAPKAN SELAMAT HARI BAPA KEPADA DIRI SENDIRI/BAPA SENDIRI/OR SESIAPA insan YANG BERGELAR AYAH/BAPA/ABAH etc. OK..HAVE NICE DAY...


Friday, 19 June 2009

promote blog kAMU

KLIK KAT BANNER NIE THEN MEH RAMEI2 PROMOTE BLOG KAMU SENDIRI...


Thursday, 18 June 2009

TIPS TIPS

video

Monday, 15 June 2009

MALAM PERTAMA

Satu hal sebagai bahan renungan Kita...

Tuk merenungkan indahnya malam pertama

Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata

Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa



Justru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut

Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara

Hari itu... mempelai sangat dimanjakan

Mandipun...harus dimandikan

Seluruh badan Kita terbuka....

Tak ada sehelai benangpun menutupinya. ..

Tak ada sedikitpun rasa malu...

Seluruh badan digosok dan dibersihkan

Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan

Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...

Itulah sosok Kita....

Itulah jasad Kita waktu itu



Setelah dimandikan.. ,

Kitapun akan dipakaikan gaun cantik berwarna putih

Kain itu ...jarang orang memakainya..

Kerana sangat terkenal bernama Kafan

Wangian ditaburkan kebaju Kita...

Bahagian kepala..,badan. .., dan kaki diikatkan

Tataplah..... tataplah. ..itulah wajah Kita

Keranda pelaminan... langsung disiapkan

Pengantin bersanding sendirian...



Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga

Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul

Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga

Serta rasa haru para handai taulan

Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir

Akad nikahnya bacaan talkin....

Berwalikan liang lahat..

Saksi-saksinya nisan-nisan. . yang telah tiba duluan

Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan



Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..

Menunggu dan ditinggal sendirian,

Tuk mempertanggungjawabkan seluruh langkah kehidupan

Malam pertama yang indah atau meresahkan..

Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah

Di kamar bertilamkan tanah..

Dan ketika 7 langkah tlah pergi....

Sang Malaikat lalu bertanya.

Kita tak tahu apakah akan memperolehi Nikmat Kubur...

Ataukah Kita akan memperolehi Siksa Kubur.....

Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu.....


RENUNGKANLAH...

Tuesday, 9 June 2009

AL-FATIHAH





















TANGGAL 6hb JUN 2009 SELURUH KELUARGA TOKDON MENERIMA DUGAAN YANG AMAT BESAR IAITU PEMERGIAN(KEMATIAN) MAK TERCINTA KEPADA ANAK @ OPAH TERCINTA KEPADA CUCU @ ONYANG TERCINTA KEPADA CICIT. KETIKA USIA 83 TAHUN HAJAH LEHA PERGI UNTUK SELAMANYA MENYAHUT PANGGILAN ILLAHI YANG TERAKHIR (ISTERI KEPADA TOKDON -ABDUL YUNUS) PADA AWAL PETANG 6 JUNE 2009. DIKESEMPATAN INI PAKCHU SYAH INGIN MENGUCAPKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG TELAH MEMBANTU DALAM MENGURUSKAN JENAZAH OPAH TAK KIRA SAUDARA TERDEKAT @ JAUH SERTA PENDUDUK TAMAN DESA BAIDURI CHERAS (AHLI KHARIAH/AJK SURAU TMN TERSEBUT) DARI MULA HINGGA KE HARI2 KENDURI TAHLIL UNTUK JENAZAH YANG BERAKHIR MALAM INI MALAM KE-3. PAKCHU TAKNAK BERCERITA PANJANG DISINI SO JUST SEKADAR UNTUK MEMBERITAHU MANALAH TAHU SAHABAT HANDAI ARWAH YANG MASIH HIDUP ADA TERBACA BLOG INI SO DAPATLAH SAMA DENGAN TABAH DAN SABAR MENERIMAKABAR BERITA@DUGAAN INI. BAK KATA PEPATAH YANG MATI TETAP MATI JADI YANG MASIH HIDUP INI KITA TERUSKAN SEGALANYA .
KEPADA MUSLIMIM MUSLIMAT MARI BERSAMA KITA SEDEKAHKAN AL-FATIHAH KEPADA ARWAH SEMOGA ROH BELIAU DIRAHMATI YANG MAHA ESA...aminn.

Friday, 5 June 2009

tengok tengok II





jangan terpadaya ini bukan towel ..perhatikan with ur deep eyes ok...

tengok tengok










SALAM...gambar kereta yang sempat pakchu KLIK KLIK ...pada empunya(owner) kereta ambe minta maaf kalo ada gambar yang dimasukkan kedalam blog TANPA KEIZINAN..tujuan adalah untuk tatapan semua ... dan pada visitor blog ini xkira sesaper pun kalo ada yang nak beli kereta pakchu ngn pak ngah east leh arrangekan (part time car dealler)xkesah kereta malaysia atau kereta luar malaysia ... just contct je disini (dlm blog ni)...nak tgk koleksi ESTIMA cun leh klik kat Pak Ngah East nyer link dlm blog ni ( konco-konco-east-profile)...kat siti ada web kelab estima byk kereta cun estima cun

A todos los demás, gracias por sus opiniones