Tuesday, 23 June 2009

BULAN REJAB

Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini....BULAN REJAB...InsyaAllah..pada 24hb june 2009 (rabu) kita akan memasuki bulan Rejab (kalendar Islam).Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let's overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu.

Diriwayatkan bahawa Rasullah saw telah bersabda."Ketahuilah bahwa bulan Rejab itu adalah bulan Allah swt, maka:"
  1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dr Allah swt.
  2. Dan barang siapa yg berpuasa pd tanggal 27 Rejab/israk mi'raj (isnin,20 julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa.
  3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan rejab akan mendapat kemuliaan di sisi Allah swt.
  4. Barang siapa yg berpuasa 3 hari iaitu pada tanggal 1,2, & 3 Rejab (24,25,26 Jun 2009) maka Allah swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkan dari bahaya dunia & seksa akhirat.
  5. Barang siapa yang berpuasa 5 hari dalam bulan ini,InsyaAllah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah(dengan ikhlas).
  6. Barang siapa yang berpuasa 7 hari dalam bulan ini , maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa yang berpuasa delapan(8) hari akan dibukakan 8 pintu syurga.
  7. Barang siapa yang berpuasa 15 hari dalam bulan ini(Rejab), maka Allah swt akan mengampuni dosa-dosanya yg telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yg menambah(hari-hari puasa) maka Allah swt akan menambahkan pahalanya.

A todos los demás, gracias por sus opiniones