Wednesday, 10 February 2010

paWAna

“Dah pukul berapa sekarang ?”


“Ha,” saya segera meraba pergelangan tangan kanan. Hari ini saya terlupa memakai jam. Saya segera bangun tetapi terpaksa duduk kembali. Guru silat memegang pergelangan tangan kanan saya.


“Kamu nak ke mana ?”


“Nak tengok jam.”


“Jam tangan kamu yang aku hadiahkan minggu lalu mana dia?”


“Saya lupa pakai pak guru.”


“Tak tahu menghargai pemberian orang. Cuai dan pelupa,” datuk memberi teguran pahit dalam suasana yang tidak menyenangkan.


“Kamu tak payah tengok jam. Aku tahu, sekarang pukul lima lebih. Kau tengok jam gantung di dinding,” guru silat mengarahkan jari telunjuknya ke dinding. Saya segera merenung ke arah yang ditunjuknya.


Kenapa ketika pertanyaan itu diajukan, saya tidak teringat atau memandang ke arah jam dinding? Apakah ini menandakan daya ingatan saya terlalu lemah? Timbul pertanyaan dalam hati saya. Lebih memalukan bila guru silat berkata:


“Orang muda mesti mempunyai ingatan yang kuat. Mesti ingat apa yang ada dalam rumah.”“Semuanya itu memerlukan latihan,” datuk turut campur.


“Selain itu mesti ada rasa cinta atau perhatian pada keadaan sekeliling kita, saudara-mara kita, keadaan rumah kita sama ada dari luar atau dari dalamnya. Semuanya ini memerlukan ketelitian,” guru silat memulakan syarahan pendek.


“Saya cuba belajar semuanya itu.”

A todos los demás, gracias por sus opiniones